Brand in huis voorkomen

Wist je dat een brand al binnen twee minuten van vonk naar levensbedreigend kan gaan? En dat er iedere 87 seconden ergens een brand uitbreekt. Brand zit in een klein hoekje en daarom is een goede brandpreventie van levensbelang. Hiervoor geven wij je graag een paar tips.

Test rookmelders

Controleer al je alarmen één keer per maand door op de testknop te drukken. Niet vergeten: u moet ook alle rookmelders vervangen die 10 jaar oud zijn (of wanneer ze niet afgaan als je ze test). In Nederland zijn rookmelders verplicht bij de bouw van huizen maar bij oudere huizen willen ze nog weleens ontbreken. Neem daarom de tijd om bij jou in huis te checken of er rookmelders hangen. Voor studentenwoningen, oftewel kamerwoningen, is het in elke kamer verplicht.

Identificeer de brandrisico’s in uw huis 

De oven is niet te vermijden. Maar er zijn een aantal andere zaken om rekening mee te houden. Wist je bijvoorbeeld dat glazen decoraties bij een raam de zon kunnen opvangen en de warmte kunnen verspreiden over een tapijt of gordijn in de buurt? Houd hier dus rekening mee. Let ook op met brandbare materialen in huis, een veelvoorkomende brandoorzaak is het gebruiken van een kaars bij bijvoorbeeld een gordijn.

Begrijp jouw elektrische systeem in uw huis

Elektriciteit maakt ons leven makkelijker, maar alleen als het correct wordt gebruikt. Als je een huis koopt of verbouwt, is het belangrijk om de elektrische installatie door een professional te laten inspecteren. Kijk uit voor blootliggende draden en gerafelde snoeren. Als u regelmatig last hebt van onderstaande problemen, onderneem dan actie:

  • Vonken uit een stopcontact
  • Verkleurde of warme stopcontacten
  • Problemen met stroomonderbrekers
  • Een tintelend gevoel wanneer u een apparaat aanraakt
  • Flikkerende of gedimde lichten

Berg brandbare materialen veilig op

Brandbare spullen moeten altijd uit de buurt van warmte worden bewaard. Wijs een koele, donkere kast of opslagruimte aan voor haarlak en schoonmaak- en tuinbenodigdheden. Bovendien dienen benzine, kerosine en propaan het liefst buiten bewaard te worden.

Let op met stekkers 

Losse stekkers in huis kunnen leiden tot kortsluiting en zelfs brand. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om stekkers alleen te gebruiken als ze in perfecte staat verkeren. Controleer de stekkers regelmatig op slijtage of beschadigingen en vervang deze indien nodig. Zorg ervoor dat de stekker stevig in het stopcontact zit en vermijdt overbelasting van stopcontacten door het gebruik van verlengsnoeren. Door deze voorzorgsmaatregelen te volgen, kun je de kans op woningbranden verkleinen. Wees alert en neem geen risico’s met stekkers.

Comments zijn uitgeschakeld.